Sök forskningsmedel

Vi utlyser medel för forskning inom ny och befintlig kärnkraft, basstöd till lärosäten och stöd för unga forskare, strålskydd och kärntekniska restprodukter.

Jobba hos oss

Strålsäkerhet är mer aktuellt än någonsin. Vi växer som myndighet och behöver dig. Gör Sverige och världen säkrare – på ett av landets viktigaste jobb.

Nyheter

  • Fortsatt negativ utveckling för miljömålet Säker strålmiljö

    Miljömålet Säker strålmiljö är svårt att uppnå till år 2030. Hudcancerfallen fortsätter att öka och det finns ingen plan för slutförvaring av icke-kärntekniskt radioaktivt avfall. Det konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i sin årliga uppföljning av Sveriges miljökvalitetsmål.

  • Sveriges system för hantering av kärnavfall får erkännande i internationell granskning

    Strålsäkerhetsmyndigheten har deltagit vid det åttonde granskningsmötet under konventionen om säkerheten vid hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Vid mötet på IAEA i Wien presenterades Sveriges nationella rapport och flera områden lyftes fram som positiva exempel, bland annat ett långsiktigt arbete med

  • Nya utlysningar för forskningsmedel inom strålsäkerhet

    Strålsäkerhetsmyndigheten har publicerat fem nya utlysningar för forskningsmedel för områden som rör strålsäkerhet. Utlysningarna presenteras också på ett seminarium om forskning på myndigheten den 12 mars.

Forum för strålsäkerhet: Strålning inom skönhetsbranschen

Strålsäkerhetsmyndigheten har utökat sina inspektioner mot skönhetssalonger som genomför kosmetiska laserbehandlingar. Hur går tillsynen till och vad har vi sett under dessa besök? Det är några frågor som kommer att diskuteras vid Forum för strålsäkerhet den 23 april. Välkomna att delta på plats i myndighetens lokaler i Solna, eller ta del av seminariet digitalt.

Förslag till nya föreskrifter om kärnämneskontroll

Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår nya föreskrifter om kärnämneskontroll samt nya bestämmelser och ändringar i tre av myndighetens föreskrifter som rör tillståndspliktig verksamhet med joniserande strålning, strålsäkerhet för kärnkraftsreaktorer och drift av kärnkraftsreaktorer. Sista svarsdatum är den 9 maj 2025.

Vill du lära dig mer om radon?

Vill du fördjupa din kunskap om radon och mätningar av radon i luft? Den 6–8 maj 2025 arrangerar Strålsäkerhetsmyndigheten en fördjupningskurs om radon i Solna. Under tre dagar får du lära dig hur mätinstrument fungerar, hur radonmätningar genomförs och vad som är viktigt att tänka på. Vi går också igenom hälsorisker och aktuella regelverk kopplade till radon.

Kursen riktar sig till dig som arbetar med radonfrågor eller vill stärka din kompetens inom området.